Uluslararası İlişkiler Bölüm Kitabımız Yayınlanmıştır: Amaç-Araç Sorunsalı Türkiye'nin Küresel Aktör Olma İddiası

30/06/2021 23:15:43 - 11/11/2021 23:15:43 - 1132 Okunma

Editörlüğünü Kırklareli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muharrem EKŞİ'nin yürüttüğü bölüm kitap projesi olan "Amaç-Araç Sorunsalı Türkiye'nin Küresel Aktör Olma İddiası" başlıklı kitabımız alanlarında uzman bölümümüz öğretim üyelerinin değerli çalışmalarıyla hazırlanmış olup, Akçağ Yayınevi'nden yayınlanmıştır.

Çalışmamızın tüm akademiye, literatüre, gelecek çalışmalara ve okurlara yararlı olmasını temenni ederiz.

Türk dış politikasında amaç-araç sorunsalını ikili ilişkiler başta olmak üzere çeşitli boyutlarıyla değerlendiren bu kitap, Kırklareli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü hocalarının ortak çalışmasının sonucunda ortaya çıkmıştır. Elinizdeki kitap bölüm toplantılarımızda Türk dış politikasına dair fikir alış verişlerimizin bir anlamda kitaba dönüştürülmüş halidir. Bu kitap, başta lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik olmakla birlikte akademik camiada meslektaşlarımız ve dış politikaya ilgi duyanlar arasında 2000’ler dönemi Türk dış politikasında amaç-araç sorunsalını gündeme getirip tartışmayı da amaçlamaktadır. Bu çalışmada Davutoğlu döneminde oyun kurucu, düzen kurucu, bölgesel lider ve merkez ülke gibi iddialı hedeflerle yürütülen Türk dış politikasının kronik açmazlarından biri haline gelen amaç-araç sorunsalı irdelenmiştir. Dolayısıyla bu kitapta Türk dış politikasındaki amaç-araç sorunsalını analizimizin başlangıç noktası yaparak bölüm bölüm çeşitli boyutlarıyla irdelemeye çalıştık. Amacımız bu konuda akademik ve entelektüel bir tartışmaya ve sonraki çalışmalara ilham kaynağı olmaktır.

GİRİŞ: TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA AMAÇ-ARAÇ SORUNSALI
Muharrem EKŞİ

REALİST PARADİGMA ÇERÇEVESİNDE TÜRK DIŞ POLİTİKASININ ANALİZİ: ULUSAL GÜÇ, ÇIKARLAR, ASKERİ POLİTİKALAR
Murat GÜNEYLİOĞLU