İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü

Avrupa Parlamentosunun Türkiye Ile Müzakereleri Askıya Alma Kararı Sonrası Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Konferansı Düzenlendi (21 Aralık 2016)

02/01/2017 11:50:20 - 24/10/2018 11:50:20 - 33096 Okunma

Uluslararası İlişkiler Kulübü ve TUİÇ Kırklareli Üniversitesi Temsilciliğinin düzenlediği "Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile Müzakereleri Askıya Alma Kararı Sonrası Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri" Konferansı fakülte konferans salonunda gerçekleştrilmiştir. Tamamen öğrencilerimizin organize ettiği programa Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, Dekanımız Prof. Dr. Gülnur Eti İÇLİ, farklı bölümlerden akademisyenler ve öğrenciler katılmıştır. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ'ın açılış konuşmaları ile başlayan konferans, Kulüp Başkanı Ayşegül Sarısünbül'ün konuşması ve Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Neziha MUSAOĞLU'nun moderatörlüğü ile devam etmiştir.

Konferansta bölüm hocamız Yrd. Doç. Dr. Neriman Hocaoğlu BAHADIR tarihsel süreci özetleyen sunumunu yapmıştır. Bahadır: "Türkiye AB ilişkileri 1959 yılında Türkiye'nin ortaklık başvurusu ile başlamıştır ve 1987'de üyelik başvurusu ile devam etmiştir. Gümrük Birliği, adaylık statüsü ve müzakerelerin başlaması bu süreç içerisinde atılmış olumlu adımlardır. Ancak müzakereler çeşitli nedenlerden dolayı istenen hızda devam etmemiştir." 

Türkiye-AB İlişkilerinin tarihsel arkaplanının ardından taraflar arasındaki güncel durum değerlendirilmiştir. Yrd. Doç. Dr. Sezin İba GÜRSOY tüm aday ülkelerin müzakerelerdeki pozisyonunun  ardından Türkiye özelinde geri kabul anlaşması, vize muafiyeti yol haritası, mülteci sorunu ve İngiltere’nin ayrılmasının (Brexit) etkilerine değinmiştir. 2016 Türkiye İlerleme Raporunda dikkat çeken başlıklar ortaya konulmuş, son dönem Türkiye-AB ilişkilerinin bozulma sebepleri ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) tavsiye kararının iki taraf açısından ne anlama geldiği değerlendirilmiştir. Türkiye ile AB arasındaki tansiyonun artması ve bundan sonra ilişkilerin hangi zeminde ve nasıl ilerleyeceği tartışılmıştır.

Konferansın son bölümünde öğrencilerimizin konu ile ilgili soruları cevaplanmış ve tartışılmıştır. Uluslararası İlişkiler Kulübü'nün Başkan ve Divan üyelerinin konuşmacılara teşekkürleri ve plaketlerin takdimi ile program sona ermiştir.

Konferans Uluslararası İlişkiler Kulübü Avrupa Birliği

Facebook Twitter Google Plus
Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile Müzakereleri Askıya Alma Kararı Sonrası Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Konferansı (21 Aralık 2016)
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.