İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü

Bölüm Başkan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Ve Kadam Müdürü Muharrem Ekşi Adnan Menderes Üniversitesi'nde Panele Katılmıştır (4 Mayıs 2018)

08/05/2018 13:01:56 - 25/10/2018 13:01:56 - 59905 Okunma

Bölüm Başkan Yardımcımız Dr. Öğretim Üyesi Muharrem EKŞİ, 4 Mayıs 2018 tarihinde Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Güncel Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası ve Suriye Krizi” başlıklı panele konuşmacı olarak katılmıştır.

Program öncesi Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit BİRCAN’ı makamında ziyaret eden EKŞİ, Türkiye’nin dış politikası ve Suriye krizi konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Prof. Dr. Cavit BİRCAN'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe, Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai TUNCA ve Prof. Dr. Halil KIRNAK, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katılmıştır.

Suriye üzerinde uygulanan Türk dış politikasını anlamak için diğer güç odaklarını anlamak gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Dr. Muharrem EKŞİ, bu güç odaklarının Amerika, Rusya, Çin ve İran olduğunu söyledi.

Amerika’nın askeri gücünün yanı sıra ekonomiye hizmet eden güçlerinin de varlığından bahseden EKŞİ, “Amerika’nın diğer ülkelere ihraç ettiği kültürler, değerler, yaşam tarzı, markalar, filmler, yiyecekler, içecekler, akademik güç vb. gibi sayabileceğimiz kültür aktarımıyla gelen ekonomik güç ile elde edilen gücü, Yumuşak Güç olarak adlandırıyoruz. Amerika’nın süper güç olmasının en büyük etkenini ‘Yumuşak Güç’ olarak görebiliriz.” dedi.

İran’ın 2003 yılında Irak’ın işgal edilmesinin ardından bölgede önemli bir güç haline geldiğini ifade eden Dr. Muharrem EKŞİ; Rusya ve İran’ın, Suriye’nin daveti üzerine Suriye’de bulunan devletlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Çin’in ekonomik anlamda dünyanın süper gücü olma konusunda emin adımlarda ilerlediğini belirten Dr. Muharrem EKŞİ, “Çin, Amerika’nın askeri tacizlerine olabildiğince ılımlı yaklaşarak sıcak bir savaş gerçekleştirmekten kaçınıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye-Suriye arasındaki ilişkiden bahsederken uzun yıllardır sorunlu bir ilişki içinde bulunulduğunu söyleyen Ekşi “Öncelikle Hatay meselesi daha sonrasında su sorununun ortaya çıkmasıyla birlikte iki ülke arasında gerilim tırmanmaya devam etti. İlerleyen zamanlarda terör örgütünün Irak ve Suriye üzerinden Türkiye’yi tehdit etmesi Suriye ile olan ilişkilerin daha da gergin bir hale gelmesine neden oldu.” dedi.

Katılımcılarının sorularının yanıtlanmasının ardından Prof. Dr. Cavit BİRCAN katkılarından dolayı Dr. Muharrem EKŞİ’ye Teşekkür Belgesi ve Üniversite hediye paketini verdi.

Haberin bağlantısı: https://www.adu.edu.tr/tr/haber/turkiyenin_suriye_dis_politikasi_mercek_altina_alindi-1000040138

KADAM Suriye Adnan Menderes Üniversitesi Panel Muharrem EKŞİ

Facebook Twitter Google Plus
Bölüm Başkan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi ve KADAM Müdürü Muharrem EKŞİ Adnan Menderes Üniversitesi'nde Panele Katılmıştır (4 Mayıs 2018)
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.